رویکرد آموزش

 

من نمی‌توانم به کسی چیزی بیاموزم، من فقط می‌توانم او را به‌اندیشیدن وا دارم. سقراط

 

آموزش زیربنای توسعه شخصیت انسانی است تا بتواند تفاهم، بردباری و دوستی را با توجه به جنبه‌های اخلاقی ترویج نماید زیرا که پیوند آموزش و اخلاق، پیوندی استوار و ناگسستنی است.

خطاهایی در تصمیم‌گیری به نام خطای هذلولی یا تنزیل اغراق‌آمیز وجود دارد یعنی ارزش‌گذاری ما برای بازه‌های نزدیک شیب زیادی دارد و هر چه از اکنون دور می‌شویم، حساسیت ارزش‌گذاری کم‌تر می‌شود و در نتیجه اغلب موارد منافع کوتاه‌مدت را به منافع بلندمدت ترجیح می‌دهیم؛ در مسایل محیط‌زیستی مانند آب که اثرات آن در درازمدت آشکار شده منافع بلندمدت قربانی تصمیم‌گیری‌های منافع کوتاه مدت می‌شوند.

سبزکاران با بررسی آموزش رسمی در ایران و جهان، مشاهده آسیب‌های پیش آمده مانند تشدید فقر، کاهش رشد اقتصادی و تخریب محیط‌زیست به آموزش‌های غیررسمی برای پایداری توسعه روی آورد.

هدف ما از آموزش محیط‌زیستی افزایش میزان آگاهی افراد است که می‌تواند سبب درک مناسب‌تر و بهتری از رویدادها شده تا بازخوردهای مناسب‌تری ارایه دهند، تاب‌آوری و سرمایه اجتماعی جامعه بیش‌تر و در پی آن کیفیت زندگی افزایش یابد.

در بحران‌های پیچیده اجتماعی دنیای امروز، بخشی از این کمبود‌های آموزشی خود را نشان داده و همگان را متوجه این مهم می‌‌سازد که شهروندان توانایی و مهارت‌های نرم مورد نیاز برای بهبود شرایط اجتماعی و آسیب‌های محیط‌زیستی را ندارند و این، لزوم حرکات اجتماعی و گسترش فعالیت‌های تشکل‌های مدنی و آموزش‌های غیررسمی برای تغییر شرایط را نشان می‌دهد.

آموزش سنتی، بهم پیوستگی فرآیندهای حیاتی را بدرستی با مهارت‌های لازمه برای زندگی امروز و درک تاثیرگذاری، روشن نمی‌سازد و نیاز به شیوه‌هایی نوینی را نشان می‌دهد تا سبب بروز خلاقیت در افراد شود تا بتوانند با تغییر در رفتار، توان‌افزایی و تاثیرگذاری هر روزه را تجربه کنند و مسؤولیت بپذیرند تا سطح دسترسی و صدای‌شان گسترش پیدا کند.

با وجود اینکه عصر جدید ارتباطات و فناوری‌ها در آموزش مبتنی بر قواعد و چگونگی یادگیری و یادگیری فرآیندمدار است؛ هنوز هم دوران کودکی نقش مهمی در آغاز یادگیری دارد و بکارگیری شیوه‌های جدید آموزش اغلب بصورت غیررسمی و با جدا کردن کودکان از فضای صرفا آموزشی و رتبه‌ای یک سویه با درگیر کردن حواس دیداری، شنیداری، گفتاری و لامسه و دخیل کردن آنها بصورت مستقیم در فرآیند آموزشی همراه با فعالیت‌های مشارکتی، امکان انتقال بهتر مفاهیم آموزشی و نهادینه شدن آن و نیز در افزایش حس مسؤولیت‌پذیری نقش مؤثری دارد. راهبردهاي آموزش ویژه آموزش محیط‌زیست به تنهايي براي انجام تمام تدريس‌ها كافي نيست ولي با ترکیب روش‌ها مي‌توان به نتايج دلخواه رسيد.

بر این اساس پروژه‌‌ی "آموزش محیط‌زیست به زبان ساده برای پایداری توسعه" از سال 1383 طراحی شد، این پروژه با هدف گسترش آموزش‌های غیررسمی درباره محیط‌زیست و آموزش محیط‌زیست در تمامی سطوح یادگیرنده جامعه که باید مبانی مورد نیاز زندگی شهروندی را به صورت پایه‌ای و کاربردی بیاموزند، طراحی شده تا این آموزش‌ها به صورت یک مهارت در عادت‌های روزمره شهروندان درآید.

اهداف ما:

- تأکید بر لزوم اجرای اصل 50 قانون اساسی و سیاست‌گذاری در راستای این اصل مهم

- آموزش مهارت‌های لازم در حل مسایل محیط‌زیست شهری و روستایی

- الگوسازی مناسب در زمینه رفتارهای مطلوب محیط‌زیستی و ترویج آن در جامعه

- تقویت روحیه مشارکت‌جویی و مسولیت‌پذیری در قبال محیط‌زیست شهری و روستایی

- فرهنگ‌سازی در مورد مسایل محیط‌زیست با اتکا بر ابزارها و روش‌های کاربردی آموزشی

 

آموزش در موسسه سبزکاران در چند لایه و به روش‌های گوناگون برگزار می‌شود تا اثربخشی بهتری داشته و بتوان اقشار مختلف جامعه را پوشش داد.

آموزش در سبزکاران به روش‌های زیر برگزار می‌شود:

- درونی ویژه اعضاء و در سه مدل کارگاه‌های آموزشی، روزکاری و آمادگی پروژه

- شهروندی برای جامعه در سه مدل برگزاری کارگاه‌های آموزشی، فن‌آموز و چهره به چهره